Характеристика операцій з цінними паперами
25

их відомостей. Оголошення про допуск цінних паперів до котирування має здійснюватися через офіційне повідомлення у відповідному виданні біржі. У повідомленні треба вказати умови котиру­вання та дату першого котирування. Правила допус­ку (лістингу) повинні передбачати процедуру вилу­чення цінних паперів з котирування (делістингу), або ця процедура має бути оформлена окремим поло­женням.

Цінний папір може бути вилучений з офіційного котирування в разі незначного співвідношення що­денного обсягу операцій з цим цінним папером до загальної кількості цінних паперів, які перебувають в обігу, та до кількості котирувань за рік; відсутнос­ті виплати відсотків, дивідендів, чи погашень остан­ніх трьох років; незначного співвідношення кількос­ті цінних паперів, які знаходяться у власників неве­ликих пакетів, до їх загальної кількості; порушення емітентом своїх зобов'язань щодо інформування власників цінних паперів та біржі про свою діяль­ність; порушення правил біржі; подання заяви про неплатоспроможність емітента; ліквідації емітента.

Біржа має право приймати рішення про вилучен­ня одного виду цінних паперів емітента з одночас­ним вилученням з офіційного котирування інших їх видів того ж емітента. Дата фактичного вилучення цінних паперів повинна публікуватися в офіційному виданні біржі.