Характеристика операцій з цінними паперами
29

Функції дилера: збирання комерційної інформації з метою визначення товару чи цінного папера, який котирується на біржі найвище, для отримання у майбутньому прибутку; створення оптимальних умов для обігу цінних паперів та інші.

Спекулянтискладають особливу групу учасни­ків^ біржових операцій, вони використовують біржо­вий механізм, головним чином, з метою «гри»  на підвищенні чи пониженні цін. Вони купують і про­дають лише за свій рахунок. Протягом дня вони ку­пують і продають кілька контрактів, залежно від ко­ливання цін. До речі, спекулянтів, які «грають» на підвищенні цін, називають «биками». Вони купують контракти і тримають їх до того часу, поки не змо­жуть продати за більш високою ціною. А тих спеку­лянтів, які ведуть «гру» на пониження цін, назива­ють «ведмедями». Очікуючи зниження цін, вони бе­руть, наприклад, акції в борг у своїх брокерів і про­дають їх за поточними цінами. Якщо ціна дійсно знижується, то вони знову купують акції за більш низькими цінами і повертають ці акції їх власникам, залишаючи різницю собі. Брокеру, крім цього, виплачуються комісійні за послугу. «Бики» та «вед­меді» не використовують кон'юнктуру, що склада­ється на біржі, а намагаються активно змінити її на свою користь, їхня противага врівноважує біржові ціни. Біржові спекулянти — «бики» та «ведмеді» — ще мають прізвиська «місцеві» або «локали». Вони поділяються на три категорії:

Одноденні спекулянти — це «локали», які вибира­ють позицію продавця чи покупця і витримують її протягом одного біржового дня.

Позиційні спекулянти — це «локали», які витри­мують позицію продавця чи покупця протягом ба­гатьох днів чи тижднів.

«Скальпери» —- це дрібні спекулянти, які намага­ються отримати невеликий виграш і часто зміню­ють позицію протягом одного біржового дня. У ви­падку здійснення продажу цю операцію назива­ють короткою позицією, що означає гру на пони­ження цін.

У випадку здійснення купівлі цю операцію нази­вають довгою позицією,  що означає гру на підви­щення цін.  На біржі спекуляція торкається угод, які укладаються не для набуття чи передачі майно­вих або немайнових прав, а для отримання прибут­ку, що виникає з різниці розпорошених у часі цін. Таким чином, біржові спекуляції стають можливи­ми при зміні (падінні або зростанні) ці