Характеристика операцій з цінними паперами
33

Друга модель – максимально можливий обсяг повноважень передається саморегульованим організаціям, значне місце в контролі посідають не жорсткі нормативні приписи, а переговорний процес, індивідуальні узгодження з професійними учасниками ринку, і при цьому держава зберігає за собою основні контрольні функції, можливості втручання в будь-який момент у процес саморегулювання. Яскравим прикладом такої моделі є Великобританія.

Як переконує світовий досвід, в більшості країн із розвинутими фінансовими ринками понад 50% мають самостійні відомства (Комісія з цінних паперів та бірж – модель США, Бюро з цінних паперів – Японія, Федеральне управління банківського нагляду – Німеччина, Рада з цінних паперів та інвестицій – Великобританія та ін.

Глобалізація економічних зв’язків впливає на інтернаціоналізацію фондових ринків, змушуючи національні регулюючі органи докладати зусиль для розвитку двосторонніх і багатосторонніх офіційних зв’язків з іноземними органами нагляду та контролю з метою створення системи міжнародного співробітництва у сфері попередження та переслідування шахрайств з фінансовими ресурсами, регулювання фондових ринків та інвестиційної діяльності на них, розкриття інформації та забезпечення її прозорості та достовірності.

Певні функції наднаціонального органу регулювання виконує Міжнародна організація комісій з цінних паперів (IOSCO) з штаб-квартирою в Монреалі. IOSCO була створена в1974 році як Міжамериканська асоціація Комісій з цінних паперів. Ця організація, членами якої є регулятивні органи фондових ринків країн-учасниць, на початку 90-х років виконувала в основному функції інформаційно-координуючого центру. Сьогодні – це впливова та авторитетна міжнародна організація, яка координує діяльність світового ринку капіталів та об’єднує комісії з цінних паперів понад 120 країн світу. Україна є членом IOSCO з 18 вересня 1996 року.

Наступною міжнародною регулюючою організацією є Форум Європейських Комісій з цінних паперів (FESCO), що заснували у грудні 1997 року 17 Європейських наглядових органів. Головною метою організації є покращення захисту інвестора, підвищення цілісності і прозорості ринків капіталу.