Характеристика операцій з цінними паперами
7

у­ги фінансових посередників за умов контролю до­тримання правил добросовісної конкуренції учасни­ками фондового ринку.

Цілісність ринку забезпечується функціонуван­ням єдиної біржової системи, що діє під егідою На­ціональної фондової біржі, систем Національного де­позитарію і клірингу (розрахунків) за цінними папе­рами. Принцип цілісності потребує впровадження єдиних основних правил щодо ціноутворення на ринку цінних паперів на всій території України.

Ефективне функціонування фондового ринку та зниження собівартості операцій, що здійснюються на ньому, залежить від досягнення вироблених світо­вим досвідом орієнтирів у стандартах щодо клірингу та розрахунків за цінними паперами, їх реєстрації та перереєстрації.

Розвиток системи клірингу та розрахунків за цін­ними паперами повинен бути спрямований на зни­ження властивого цим системам ризику шляхом скорочення терміну між укладанням та реалізацією угод по цінних паперах, забезпечення гарантій їх виконання та встановлення принципу одночасного обміну грошей на цінні папери. Ефективність може підвищуватися шляхом відмови від фізичного пере­міщення цінних паперів, стимулювання їх викорис­тання, а також стандартизованих методів зв'язку і суворих часових рамок виконання операцій.