Характеристика середовища господарських підприємств України. Необхідність формування системи стратегічного моніторингу
33

У своїй діяльності підприємство використовує різноманітні матеріально-технічні ресурси. Коло основних постачальників сировини є досить стабільним, а саме: Житомирський млин завод, Житомирський завод продовольчих товарів, Новоград-Волинський комбінат хлібопродуктів, бази МТЗ агропромислового комплексу м. Київ, агрофірма “Астра” м. Новоград-Волинський, РВПП “Ласт” м. Житомир, ПП “Оганесян А.А.”. Підприємство намагається працювати з тими партнерами, які забезпечують умови постачання за мінімальних витрат.

На випічку хліба щомісячно в середньому витрачається 200 тонн борошна. 38 % потреби в борошні забезпечується за рахунок борошна власного виробництва. Лише млин підприємства потужністю 15 тонн зерна за добу дозволяє повністю забезпечувати потребу в пшеничному борошні (він розрахований лише на переробку пшениці). Борошно власного виробництва дещо дешевше, ніж привізне, бо лише на традиційних транспортних витратах товариство економить чимало коштів. Крім того це дає змогу підприємству переробляти зерно колективних сільськогосподарських підприємств району, інших хлібозаводів та особистих підсобних господарств. Основними видами сировини для виробництва хлібобулочних та кондитерських виробів, крім борошна, є: олія, маргарин, масло сіль, дріжджі.

В цілому підприємство працює стабільно, дбає про якість, асортимент хлібобулочних та кондитерських виробів, їхню конкурентоспроможність. Середньооблікова чисельність персоналу зменшується за рахунок автоматизації обладнання. Збільшується власний капітал і фондоозброєність, що дають позитивний результат підприємству.

 

2.2 Аналіз господарської діяльності підприємства

 

 

Аналіз структури доходів і витрат і їх динаміки свідчать про доцільність здійснених витрат у порівнянні з отриманими доходами. Поряд з витратами аналізується також структура вирахувань з доходу. Для оцінки структури доходів, витрат і фінансових результатів також використовуються дані Звіту про фінансові результати і складаються наступні аналітичні таблиці (2.