Характеристика середовища господарських підприємств України. Необхідність формування системи стратегічного моніторингу
9

Крім базових форм господарських товариств, у чинному законодавстві України використовується також конструкція похідних (спеціальних) форм.

Так, комерційні банки, страхові компанії, інститути спільного інвестування, ломбарди, біржі, депозитарії, реєстратори й інші професійні учасники фінансового ринку України створюються переважно у формі господарського товариства і є похідними (спеціальними) формами господарських товариств. Для них законодавством установлюється цілий ряд додаткових вимог щодо кола учасників, складу й змісту установчих документів, розміру статутного фонду (капіталу), порядку його формування і зміни, подання фінансової та іншої звітності та ін. Для комерційних банків встановлюється спеціальний порядок державної реєстрації, що здійснюється Національним банком України (розділ 3 Закону «Про банки і банківську діяльність») [7,c.6].

Акціонерне товариство, товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю належать до групи товариств - об'єднань капіталу. Для таких товариств головним є майнова участь, тобто інвестування учасниками діяльності товариства.

Оскільки установчий договір відіграє другорядну роль у регулюванні діяльності господарських товариств - об'єднань капіталів, такі товариства часто іменуються статутними. Повне і командитне товариства є персональними об'єднаннями, для яких на перший план виходить особистий елемент, наявність товариських, довірчих відносин між учасниками.

Персональні господарські товариства часто називаються договірними. Договірні товариства не мають деяких ознак юридичної особи. У багатьох країнах персональні товариства не мають статусу юридичної особи, але наділені торговельною (підприємницькою) правоздатністю.

Ще одним різновидом господарських товариств є одноосібні товариства.

Одноосібне товариство - це товариство, створене одним учасником або має усього одного учасника внаслідок вибуття інших учасників. Одноосібні корпорації є породженням сучасної економіки.