Організація процесу стратегічного планування бізнесу
59

. Організаційні рішення це рішення, які спрямовані на досягнення цілей функціонування підприємства, тобто досягнення максимуму.

Розглянемо процедуру прийняття рішень ТОВ «Троянда» обґрунтованих, але значною мірою не запрограмованих. Прийняте рішення це довгостроковий компроміс, можливі такі ситуації стосовно компромісів. Рішення впливає на стан підприємства чи її частин у цей час незадовільно, але кінцевий результат буде задовільний. Підходи до прийняття рішень базуються на двох обставинах: логіці і почуттях, тому прийняття рішень це повною мірою психологічний процес.

1. Інтуїтивні рішення ґрунтуються на відчуттях «за» і «проти». Інтуїтивність рішень зростає з рівнем керівництва. Ці залежності бувають лінійні і нелінійні

2. Рішення засновані на знаннях, міркуваннях та довірі (знання досвід), подібних обставинах. Регіональні рішення базуються на минулому досвіді. У цьому їх основна відмінність від тих, що ґрунтуються на міркуванні.

Для прийняття обґрунтованих рішень потрібний інструмент, досить гнучкий, щоб у складних ситуаціях прийняття рішення на підставі кількісних методів. Моделювання це універсальний метод, який крім зазначеного спрощення прийняття рішень дає можливість на виконання прогнозування. Моделювання засноване на системному підході.

Наука управління, системний аналіз, або дослідження операцій синоніми для визначення сучасного підходу до постановки та вирішення головних питань управління. Наукове управління базується на трьох підходах: використання наукового методу, системна орієнтація, моделювання. Від процесу та швидкості прийняття рішень залежить взаємовідносини певних структурних підрозділів.