Найвищі моральні цінності людини: сенс життя
15

Ми живемо у світі різких змін, миттєвого поінформування, жахливих ціннісних змін, особливо на заході. Те, що вчора вважалося безумовною цінністю, сьогодні виявилося вже нічого не вартим, воно вже висміяне, розбите вщент і замінене іншою – часто такою ж самою ілюзорною цінністю.

Значна роль у цьому жонглюванні вартісності думок і життєвих цінностей належить ЗМІ, а також впливу різноманітних громад. Люди, особливо молоді, легко піддаються новим віянням, підпадають під вплив. У декотрих послаблюється психіка та захисні механізми, з’являються неврози, виникають сповнені туги питання про сенс життя.

 

 

1.3 Сенс життя сучасного українця

 

 

Сучасне людство, як і ми, українці, потерпає через відсутність сенсу життя. Людина здатна подолати будь-які труднощі, якщо вірить, що її дії мають зміст. У радянських людей сенсом життя була побудова світлого майбутнього.

Сенсом життя багатьох українців у складні 90-ті було виживання або прибуток. Тепер очевидно, що приблизно 10% наших співгромадян зуміли реалізувати свою мету - отримали надприбутки, а решта - зуміли тільки вижити.

Саме закон про підприємництво, який породили пресловуті 90-ті, сприяв формуванню у нашого громадянина беззмістовного погляду на життя. Він гласив, що метою підприємництва є лише отримання прибутків, тобто "жити треба, щоб їсти, а не навпаки".

Мас-медіа нині демонструють нам такі сенси життя: отримати побільше чуттєвих насолод, побільше матеріальних статків, грошей; мати високий соціальний статус, владу.

Думка, що маючи це, станемо щасливими, є ілюзією. А рухатись треба тільки за щастям. Цікавою і повчальною є така статистика: за останні 30-40 років в США матеріальний рівень життя зріс удвічі, проте задоволеність життям, навпаки, різко зменшилась.