Найвищі моральні цінності людини: сенс життя
27

Античне мислення було звернене до космосу і природи, до людини ж лише настільки, наскільки він пов'язаний з ними. В період середньовіччя людина розглядалася як складова частина божественної впорядкованості в світі. В новий час людину затьмарив його власний розум або навіть абсолютний розум Всесвіту, і людина стала суб'єктом, що пізнає.

Людина - єдина істота, яка усвідомлює свою смертність. І це усвідомлення неминучості смерті ставить перед кожною людиною ряд важливих світоглядних питань. Перше з них: може бути смерть не неминуча? Можливо, існує інший пласт існування? Можливо, існує можливість воскресіння з мертвих? Можливість переродження в інші форми існування? і т.д. Релігії світу дають позитивну відповідь на ці питання і через це користуються великою популярністю у людей.

Зняття тимчасових рамок людського існування - одна з передумов вічності релігії, яка завжди залишає людині деяку надію, розділяючи смерть тіла і душі: тіло, померши, руйнується, а душа займає належне їй місце. Якщо вона гріховна, то живе, вічно мучаючись і страждаючи. Якщо вона безгріховна і прощена, то продовжує жити вищим вічним життям. В той же час така установка є і приниження цінності тлінного життя.

Марксизм виводить сенс життя з об'єктивно існуючих фактів як ідеал, який постійно практично здійснюється. Точніше кажучи, сенс життя стає ідеалом, заснованим на певних відносинах людини з фактами існуючої дійсності. Сенс життя не можна представити і зовні людських відносин. Сенс життя особи не може бути ізольовано від сенсу життя інших осіб, тому що зовні людських відносин він втрачає всяке значення.

Відкидаючи релігійно-містичне значення життя людини, наявність потойбічного значення в історії, марксистська філософія висуває положення про свідому діяльність людини в ім'я певної мети.