Найвищі моральні цінності людини: сенс життя
7

 Він вибирає для себе неадаптівних або адаптивну позицію в житті, при цьому вважає, що саме обрана ним позиція є єдино для нього прийнятною і, отже, єдино правильною.

Юність спрямована на пошук свого місця у світі. Але як би не була вона інтелектуально готова до осмислення всього сущого, багато чого вона не знає ще немає досвіду реальної практичної і духовного життя серед близьких та інших людей.

Часто юність вважають бурхливою, поєднуючи її в один період з підлітковим віком. Пошуки свого місця в цьому світі, пошуки сенсу життя можуть стати особливо напруженими. Виникають нові потреби інтелектуального і соціального порядку, задоволення яких стане можливим тільки в майбутньому. Цей період в одних може виявитися напруженим, а в інших плавно і поступово пересуватися до переломного моменту в своєму житті. При благополучний перебіг ранньої юності старшокласника радує спокійний впорядкований устрій життя, їм не властиві романтичні пориви, у них хороші відносини з батьками і вчителями.

Але при цьому діти менш самостійні, більш пасивні, іноді більш поверхневі в своїх уподобаннях і захоплення. Взагалі вважається, що до повноцінного становленню особистості призводять пошуки і сумніви, характерні для юнацького віку. Ті, хто пройшов через них, зазвичай, у більшій мірі незалежні, творчо відносяться до справи, мають більш гнучким мисленням, що дозволяє приймати самостійні рішення в складних ситуаціях в порівнянні з тими, у кого процес формування особистості проходив в цей час легко.

Існує ще два варіанти розвитку. Це, по-перше, швидкі, стрибкоподібні зміни, які завдяки високому рівню саморегуляції добре контролюються, не викликаючи різких емоційних зривів. Старшокласники рано визначають свої життєві цілі і наполегливо прагнуть до їх досягнення. Однак у них слабкіше розвинені