Чекова форма розрахунку
19

при цьому відрізняють банківські та приватні чеки. Банківський чек - письмовий наказ банку - володаря авуарів за кордоном своєму банку-кореспонденту про перерахування певної суми з його поточного рахунка власникові чека. Експортери, отримавши такий чек, продають його своїм банкам.

З огляду на практику застосування чеків є необхідність в їх класифікації, рис. Існують різні підстави для платежу за допомогою чека замість переказу.

У міжнародних розрахунках заведено виставлення ордерного чека, при чому кредитні установи виписують свої чеки здебільшого тільки в ордерній формі та індосують їх повним або бланковим індосаментом. Ці банківські чеки мають відповідати вимогам чекового законодавства окремих країн з урахуванням Женевської угоди та Ганських постанов. Щоб уникнути зловживань при передаванні чека на інкасо банку-кореспонденту, національні кредитні установи використовують наведений нижче спрощений та непідписаний індосамент, що найчастіше застосовується:

Таблиця 2.1

Форма спрощеного та непідписаного індосамента

Рау tо the оrdег оf аnу Ваnk,

Ваnкеr оr Тrаst Соmраnу

Оплата за наказом будь-якого банку, банкіра або трастової компанії

Prior/or missing

endorsement guaranteed

Перший/або відсутній індосамент гарантується

Назва інституту

Назва фірми

 

Чек - різновид переказного векселя, де платником є банк. Чеки використовують фізичні та юридичні особи для взаємних розрахунків. Власник рахунка отримує чекову книжку і виписує чеки в межах залишку коштів на рахунку (або більше цього залишку, якщо є домовленість про овердрафт).