Чекова форма розрахунку
5

Розділ 1. Організація міжнародних безготівкових розрахунків

 

1.1 Сутність міжнародних розрахунків та їх особливості

 

 

Із організаційно технічного погляду, міжнародні розрахунки – це регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов’язаннями, що виникають між суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності різних країн».

Міжнародні розрахунки – це операції, пов’язані з платежами за грошовими вимогами та зобов’язаннями, що виникають у зв’язку з економічними, політичними і культурними відносинами між економічними суб’єктами різних країн. Для здійснення розрахунків банки використовують свої закордонні філії, відділення і кореспондентські відносини з іноземними банками, які супроводяться відкриттям рахунків лоро і ностро.

Розрахунки в міжнародній торгівлі - це регулювання платежів за грошовими зобов'язаноріальній розрізненості ринків збуту. Міжнародні розрахунки здійснюються банківськими установами. У зв’язку з цим з організаційно-технічного погляду міжнародні розрахунки - це регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов’язаннями, які виникають між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

Міжнародні розрахунки визначаються, як взаємні грошові платежі за грошовими вимогами і зобов’язаннями, що виникають між державами, установами, підприємствами, банками і окремими особами різних країн, на основі руху товарно-матеріальних цінностей і послуг і міжнародному обороті.

Специфікою міжнародних розрахунків є те, продаж товарів іноземному покупцю чи купівля товарів в іноземного продавця порівняно з торгівлею на внутрішньому ринку пов’язані з додатковими і підвищеними ризиками. Це зумовлено тим, що покупець має менше можливостей оцінювати надійність іноземного постачальника, ніж продавця у своїй країні, а при недотриманні умов угоди його можливості притягнути партнера до відповідальності також обмежені.

Особливостями міжнародних розрахунків є таке: