Чекова форма розрахунку
43

Після аналізу проведення банківських міжнародних розрахунків можна зробити висновок, що економіка України не є ізольованою. Також відчутний вплив світової кризи ми спостерігали у 2009 році, і що відображено в показниках обсягів експортних та імпортних операціях за цей період. Проте, стан економіки щодо цих показників починає стабілізуватися, що дає можливість робити більш позитивні прогнози.

Також нами було досліджено проблеми, які виникають при розвитку міжнародних розрахунків, серед них виділяють наступні:

- неузгодженість міжнародних платіжних систем;

- недовиконання своїх функцій банківськими установами та Центральною розрахунковою палатою НБУ;

- зростання впливу валютних, інформаційних та інших видів ризику.

Розглянуто розрахунки за допомогою чеків, як одним засобом платежу.

Чеки не є грошима, а лише заміняють їх у платіжному обігу. Тому вони обов'язково повинні мати покриття. Видають чеки тільки у межах суми, яка є на поточних та інших рахунках клієнтів у банку.

В даній контрольній роботі дана їх класифікація: пред'явницькі чеки, іменні чеки, ордерні чеки.

Операції з чеками регулюються національними законодавствами, які у країнах Західної та Східної Європи базуються на Одноманітному законі про чеки.

Стандартний грошовим документом є дорожній чек, який виписується в місцевій або іноземній валюті і використовується в поїздках, закордонних подорожах для оплати товарів і отримання в банку готівки.

Сьогодні популярними є дорожні чеки: VISА, Аmerican Ехргеss, Тhоmаs Сооk, Citicorp. Усі ці чеки — іменні, схема роботи з ними така: при купівлі чека покупець ставить свій підпис у відведеному для цього місці, при одержанні готівки за нього — в іншому.