Соціальна адаптація обдарованих дітей до умов загальноосвітньої школи
21

1. Обдаровані діти виявляють загострене почуття справедливості; випереджальний моральний розвиток спирається на випереджальний розвиток сприйняття і пізнання.

2. Вони висувають високі вимоги до себе й оточуючих.

3. Жива уява, включення елементів гри у виконання задач, творчість, винахідливість і багата фантазія (уявлювані друзі, брати чи сестри) дуже характерні для обдарованих дітей.

4. Вони мають відмінне почуття гумору, люблять смішні невідповідності, гру слів, жарти.

5. Їм бракує емоційного балансу, у ранньому віці обдаровані діти нетерплячі і рвучкі.

6. Часом для них характерні перебільшені страхи і підвищена чутливість.

7. Егоцентризм у цьому віці, як і в звичайних дітей.

8. Нерідко в обдарованих дітей розвивається негативне самосприйняття, виникають труднощі у спілкуванні з однолітками. [10]

Підвищена чутливість обдарованих дітей посилюється ще й загостренням у них потреби у визнанні = однієї з найголовніших потреб  людини. Такі поняття, як самоствердження, самореалізація, соціальний статус, самоповага характеризують різні сторони її прояву. Крім того, обдаровані діти завжди потребують негайного заохочення [27, с.499].

Із підвищеною психосоціальною чутливістю пов’язана і притаманна обдарованим дітям стурбованість, тривожність, у зв’язку з своєю несхожістю на однолітків  [27, с.500].

Надмірна чутливість і підвищена збудливість нервової системи породжує проблему емоційної вразливості та нестійкості передусім у обдарованих дітей молодшого шкільного віку. Обдарована дитина зі слабкою нервовою системою не схильна до тривалого розумового напруження, великий обсяг матеріалу втомлює її, а швидкий темп діяльності з частим переключенням і розподілом уваги негативно впливає на її працездатність.