Соціальна адаптація обдарованих дітей до умов загальноосвітньої школи
57

ВИСНОВКИ

Результати дослідження дозволили дійти таких висновків:

1. Соціальна адаптація – це процес і результат активного пристосування людини до умов середовища. Виокремлюють такі види адаптації: нормальну, девіантну, патологічну адаптацію; ідіоадаптацію; гіперадаптацію; передадаптацію; реадаптацію.  

Обдарованість - це якісно своєрідне поєднання здібностей, від якого залежить можливість досягнення більшого чи меншого успіху у виконанні тієї чи іншої діяльності. Обдарованість виявляється у різних сферах життя дитини, а саме, обдарованість буває: соціальна (лідерська); мистецька (у музиці, в образотворчому мистецтві, в акторських здібностях); психомоторна (фізична, визначається виключно у спортивних здібностях); академічна (здібності до навчання); інтелектуальна (здатність аналізувати, мислити, спів ставляти); творча (полягає у нестандартному баченні світу, нешаблонному мисленні).

2. Обдаровані діти та молодь стикаються з безліччю особистісних і міжособистісних проблем: проблеми соціалізації, адаптації, навчання, спілкування з однолітками, учителями, батьками та особистісні проблеми. Оскільки обдаровані діти мають безліч різноманітних проблем, важливо своєчасно виявити їх, щоб сприяти подальшому розвитку обдарованої дитини.

Виявлення обдарованих і талановитих дітей — це тривалий процес. Для оцінки соціального розвитку дитини, творчих здібностей, інтелекту використовують різні психодіагностичні методи, що доповнюються відомостями батьків, даними спостережень за дитиною. Проблема раннього виявлення та навчання талановитої молоді пріоритетна в сучасній освіті. Від її вирішення залежить інтелектуальний та економічний потенціал держави. На сучасному етапі розбудови освіти можна спостерігати підвищений інтерес до проблем обдарованості, її виявлення, навчання та розвитку обдарованих