Мікроміцетні комплекси покривів жуків р. Tenebrionidae в умовах м. Запоріжжя
17

Вже згадувалося, що комахи, що відвідують заразники, наприклад мухи, можуть механічно переносити на зовнішній поверхні тіла бактерії, що викликають черевний тиф, дизентерію, туберкульоз, сибірську виразку. Бактерії, що викликають ці, а також інші захворювання, переносяться, крім того, через внутрішні органи комах – переносників. Так, Pasteurella pestis – збудник чуми, який переносять блохи. Pasteurella tularensis – збудник туляремії, який може бути перенесений ґедзями і кліщами [36].

 

 

1.3.2 Грибна мікрофлора

 

 

Ґрунти є основним місцем проживання різноманітних мікроскопічних грибів – мікроміцетів. Багато широкоспеціалізованих грибів - поліфагів (Fusarium, Botritis, Alternaria та ін.) спроможні досить активно вегетувати у ґрунті, створюючи за певних умов достатні рівні інфекційного навантаження. Гриб Fusarium oxysporum, перебуваючи у ґрунті, утворює токсини, які пригнічують процеси життєдіяльності у рослин і комах, і може спричиняти гострі і хронічні захворювання у людей і тварин [37].

Представники грибів, що викликають інфекції і хвороби у комах, відносяться до наступних чотирьох класів: Phycomycetes, Ascomycetes, Basidiomycetes, Deuteromycetes (незавершені гриби) [38]. З цих класів Basidiomysetes містить найменше число видів, патогенних для комах. Оскільки деякі групи дріжджів за відомих умов утворюють аски і аскоспори, їх зазвичай відносять до Ascomesetes.

Велика частина грибів, які пов’язані з комахами, є паразитами, або напівпаразитами своїх хазяїв. У деяких випадках вони викликають захворювання господаря. Проте гриби часто оселяються і на зовнішніх покривах здорових комах. Дійсно, там можна виявити представників будь-якого з чотирьох класів грибів (фікоміцети, аскоміцетів, базидіоміцетів,