Мікроміцетні комплекси покривів жуків р. Tenebrionidae в умовах м. Запоріжжя
31

Склад середовища Чапека: сахароза – 30 г, NaNO3, – 2 г, KH2PO4 – 1 г, MgSO4 – 0,5г, KCl – 0,5 г, FeSO4 – 0,01 г, агар-агар – 20 г, вода 1 літр [53].

Облік колоній грибів проводили на 714 добу. Визначали середню кількість колоній, що утворилися на кожній чашці, і виражали у колонієутворювальних одиницях на екземпляр (КУО/екз.) [49,50].

При описанні морфолого-культуральних особливостей грибів відзначали зовнішній вигляд колонії, текстуру колонії (бархатиста, пухнаста, шерстиста, шорстка, повстяна), забарвлення субстратного і повітряного міцелію, дифузію пігменту в агар, забарвлення субстрату. Відзначали складчатість колоній, наявність ексудату, його колір.

Діагностику та ідентифікацію грибів проводили за особливостями будови і формування репродуктивних органів, враховуючи морфологічні і культуральні ознаки, використовуючи визначники [51,52]. Мікроскопічний аналіз проводили за допомогою бінокуляра МБС–9 і мікроскопа МИКМЕД-5.

 

 

2.2.3 Вивчення таксономічної структури мікрофлори покривів Tenebrionidae

 

 

Для характеристики структури комплексу типових видів грибів, виділених з зовнішнього покриву Tenebrionidae використовували кількісні критерії для оцінки видової і родової представленості мікроорганізмів.

Для виявлення домінантних форм грибів використовували показники частоти трапляння і рясності (щільності) видів [48].

Частота трапляння морфотипів грибів визначалася за формулою:

                (2.1)

де В – число зразків, де даний вид виявлений; С – загальне число проаналізованих зразків.