Мікроміцетні комплекси покривів жуків р. Tenebrionidae в умовах м. Запоріжжя
47

реєстрації інструктажів. На всі види робіт, що являють собою потенційну небезпеку, розроблені інструкції, що узгоджені з відділом охорони праці.

Щоб запобігти виникненню нещасних випадків, пожеж і вибухів я  вивчила і виконувала правила з охорони праці, виробничої санітарії й пожежної профілактики, працювала в лабораторії тільки в спеціальному одязі.

В лабораторії проводиться вологе прибирання і регулярне провітрювання протягом робочого дня.

Перед проведенням експериментальних та дослідницьких робіт разового характеру, що пов`язані з використанням високих напруг, хімічних реактиві, для мене проводили цільовий інструктаж та обов`язково зареєстрували інструктаж у відповідному журналі.

Перед початком роботи я уважно ознайомилась із завданням, правилами безпеки робіт, обладнанням, матеріалами та інструментами,  наявністю захисного заземлення електричних приладів, засобів гасіння вогню і надання першої допомоги та в наявності розчинів для знешкодження речовин, які небезпечні для організму.

Вимоги безпеки під час моєї роботи:

Я маю закріплене робоче місце, яке без потреби і дозволу викладача не маю право залишити.

Забороняється проведення досліджень у брудному або неякісно вимитому посуді.

При пересуванні склянки з гарячою рідиною по поверхні стола потрібно склянку тримати якнайдалі від себе при підкладеній під дно ганчіркою. Забороняється аналізувати будь-які речовини на смак, запах, як більшість речовин,  а також пити воду з хімічного посуду, так як більшість речовин отруйні.

Утримання та використання в лабораторії для учбової мети кислот, горючих рідин і інших матеріалів, що являють собою небезпеку, не повинно перевищувати добових норм та відповідати правилам суміщення реактиві при їх зберіганні.