Якість вищої освіти в контексті сучасних цивілізаційних змін
2

Якість вищої освіти виникає, з одного боку, як атрибутивна характеристика вищої освіти, а з іншого – як інтегральний продукт розвитку науки і культури, який відповідає актуальним потребам розвитку суспільства. Однією з центральних категорій в концептуальному аналізі системи освіти також є категорія якості. Підвищення уваги в науковій літературі до якості освіти, відображає той факт, що на зміну кількісним змінам системи освіти прийшов час якісних змін.

Сучасні вітчизняні та зарубіжні автори розглядають якість освіти в кількох аспектах: соціально-філософському, освітньому, педагогічному (В. Андрущенко, В. Астахова, К. Астахова, Л. Горбунова, М. Згуровський, В. Кремень, М. Култаєва, Н. Лукашевич, В. Лутай, І. Надольний, В. Ткаченко, Н. Михальченко, С. Ніколаєнко, В. Огнев’юк, І. Предборська, М. Степко, Т. Шамова, Т. Давиденко та ін.); соціально-філософському, філософсько-освітньому, управлінському (А. Величко, В. Вікторов, А. Гофрон, Т. Гусен, Д. Дзвінчук, Б. Жебровський, О. Тайджнман); суспільно-економічному, соціокультурному та освітньому (К. Корсак, В. Байденко), соціальному та педагогічному (Г. Поберезська, Т. Лопухова, Л. Чуприй); навчальному, філософському, культури тринітаризму (А. Субетто), соціологічному (Г.Зборовский, В. Кушерець, М. Романенко, А. Скідін, Н. Щипачова, С. Щудло).             

Об’єкт дослідження – вища освіта України як соціальний інститут в умовах глобалізації та переходу до інформаційного суспільства.

Предмет дослідження – якість вищої освіти як теоретична конструкція і результат освітньої діяльності.

Метою роботи є виявити змістовні характеристики якості вищої освіти в Україні з позицій студентської молоді.

Завдання роботи:

-         Обгрунтувати теоретичні підходи  до вивчення якості вищої освіти;