Ефективне використання машин
29

 

Вибраковують підшипники, які мають: тріщини кілець, викришування металу, вибоїни, відпечатки (лунки), глибоку корозію і кольори мінливості на бігових доріжках кілець і тілах кочення; надломи, наскрізні тріщини, забоїни і вм’ятини, на сепараторі, що запобігають обертанню підшипника, виступання роликів із-за зовнішньої обойми в конічних підшипниках; помітну на око і на дотик ступінчасте спрацювання поверхні кілець.

     Допускається окремі риски, подряпини і забоїни на посадочних поверхнях кілець, а також забоїни і вм’ятини на сепараторі, що запобігають плавному обертанню підшипника.

Самопідтискні ущільнення вибраковують при розриві корпусу,  при задирах, розривах робочої кромки, що дотикаються з валом. Деформовані пружини замінюють. У вільному стані пружина повинна обтискати манжету.

У пружин зовнішнім оглядом виявляють сліди корозії, заусениці, тріщини витків, підвищений стиск. Пружини із явними дефектами вибраковують.

Болти, гайки, що мають вм’ятини, забоїни, зрив більше двох ниток на робочій поверхні і загальне спрацювання різьби вибраковують. Різьбові отвори ремонтують.

Пружинні шайби вибраковують при тріщинах, сколах або затупленні кінців, при скривленні форми отвору.

Пружинні шайби можна використовувати повторно, якщо розведення кінців шайб не перевищує подвійної їх товщини.

Ремонт рами і спиці культиватора.

Рама є основною і найбільш навантаженою частиною калькулятора. До неї кріпляться робочі органи, ходові колеса та інші частини.