Ефективне використання машин
33

вкладають на рівну горизонтальну плиту і вирівнюють. Деформований тукопровід знімають, визначають місця згину і на рівній плиті вирівнюють.

Деформовану кришку вирівнюють молотком на плиті, при необхідності під кришку підставляють спеціальну дерев’яну підкладку. Після ремонту туковисівний апарат фарбують.

Ремонт ходових коліс.

Спрацьовану поверхню ступиці колеса розточують на токарному верстаті до діаметра на 10 мм більше номінального.

В ступицю запресовують втулку і розточують її внутрішню поверхню під підшипник до номінального розміру.

У цапфах колеса спрацьовуються поверхні під підшипники, можливий зрив різьби. Спрацьовані поверхні під підшипники наплавляють і проточують до номінальних розмірів. Пошкоджену різьбу перерізають під ремонтний розмір.

Камери ремонтують при проколах або розривах довжиною більше 300 мм і шириною 50 мм та при пошкодженні вентилів. Технологічний процес ремонту передбачає: зачищання поверхні камери навколо пошкодженого місця абразивним кругом; вирізання латки з гуми, щоб її поверхня перекривала пошкоджене місце на 20-30 мм; нанесення клею на зачищену поверхню, яка більша латки на 15-20 мм (по контуру); просушку у камері протягом 25-30 хв. При температурі 35-400С. Після повторення цієї операції на підготовлену ділянку кладуть латку, прокочують її роликами, припудрюють тальком та вулканізують протягом 20 хв при температурі 140-1500С і тиску опресування 500-600 кПа. Після вулканізації краї латки зачищають, а камеру перевіряють у ванні з водою. Пошкоджений вентиль замінюють новим. Технічні вимоги до ходових коліс полягають в наступному: колеса обертаються легко без заїдань; осьове переміщення коліс з підшипниками кочення -0,2 мм; осьове і радіальне биття коліс не перевищує значень 6 і 10 мм.