Ефективне використання машин
49

2.10 Під час обслуговування машин на підйомнику (гідравлічному, електромеханічному), на механізмі або пульті його управління повинна бути вивішена табличка з написом “Не займати - під машиною працюють люди”.

2.11 Під час ремонту й обслуговування машин із високим розміщенням вузлів і деталей працівники повинні бути забезпечені стрем'янками із шириною сходинок не менше 150 мм. Застосовувати приставні драбини не дозволяється.

2.12. Від’єднані круглі або довгомірні складові частини машин розміщуються на спеціальних підставках чи стелажах.

2.13. Роботи під піднятим кузовом машини необхідно виконувати тільки при встановленій упорній штанзі, яка попереджує опускання кузова.

2.14. Зняття та установку пружин які працюють на стиск виконують спеціальними знімачами.

2.15. Запресовування і випресовування втулок, підшипників та інших деталей з натягом виконують за допомогою спеціальних пристроїв, пресів або молотків з мідними бойками.

2.16. Для перевірки співпадання отворів повинні використовуватися спеціальні оправки. Перевіряти співпадання отворів пальцями забороняється.

2.17. У процесі ремонту машини повинні перевірятись та  при виявленні несправностей відновлюватись вузли й деталі, що впливають на безпеку праці:

- каркаси й панелі кабін, їх ущільнювачі, шумо- та віброзахист;

- контрольно-вимірювальні й освітлювальні прилади;

- система гальм;

- блокування запуску двигуна;

- захисні огородження, захисні кожухи карданних валів;

- видаляються масляно- грязеві плівки з внутрішніх панелей кабін.

2.18. Забороняється:

- виконувати будь-які роботи на машині, вивішеній тільки на одних підйомних механізмах (домкратах, талях тощо);