Конституційно-правовий статус політичних партій в Україні
11

2 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ В УКРАЇНІ

 

2.1 Правове регулювання порядку створення політичних партій в Україні

 

Конституційне законодавство передбачає гарантування свободи об’єднання громадян у політичні партії, проте це право обмежується певними рамками, котрі передбачають обов’язковість процедури реєстрації політичних об’єднань. Саме обов’язкова легалізація (реєстрація) є тим інститутом, котрий дозволяє державі унормувати правові принципи діяльності політичних партій та визначити напрями їх взаємодії з іншими суб’єктами громадянського суспільства.

У звязку з цим виникає необхідність окреслення загального порядку створення політичних обєднань в Україні.

Згідно із ч . 1 ст. 10 Закону «Про політичні партії в Україні», першим кроком на шляху до заснування партії є проведення її установчого з’їзду. На цьому з’їзді мають бути прийняті наступні рішення:

-   про створення політичної партії;

-   про затвердження статуту партії;

-   про затвердження програми партії;

-   про обрання керівних і контрольно-ревізійних органів.

Рішення про створення політичної партії має бути підтримано підписами не менше десяти тисяч громадян України, які відповідно до Конституції України мають право голосу на виборах, зібраними не менш як у двох третинах районів не менш як двох третин областей України, міст Києва і Севастополя та не менш як у двох третинах районів Автономної Республіки Крим. При цьому підписи громадян України, зібраних на підтримку рішення про створення політичної партії повинні бути відображені у спеціальній формі.

Правом реєстрації політичних партій наділений центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян – Міністерство юстиції України, а саме його структурний підрозділ – Державна реєстраційна служба України (далі – Укрдержреєстр), котра діє на підставі Положення від 6 квітня 2011 р. № 401/2011