Конституційно-правовий статус політичних партій в Україні
15

Всі документи партії, які подаються для реєстрації, повинні відповідати вимогам закону; в іншому випадку Укрдержреєстр може відмовити їй у державній реєстрації.

Таким чином, державна реєстрація політичних партій є необхідною умовою їх легалізації. Головними перевагами реєстрації партії є можливість: брати участь у виборах – висувати кандидатів на загальнодержавних і місцевих виборах, висувати кандидатури офіційних спостерігачів та членів виборчих комісій, мати безоплатний доступ до державних ЗМІ під час виборчих кампаній; отримувати певні права, яких не мають інші об’єднання громадян.

Закон України «Про політичні партії в Україні» закріплює деякі механізми, спрямовані на забезпечення належного процесу реєстрації політичних партій: перелік документів, які мають подаватись Міністерству юстиції України для реєстрації політичної партії, є вичерпним і визначається безпосередньо законом; відмова у реєстрації не виключає можливість повторного подання документів для реєстрації; кінцевий строк для прийняття рішення про реєстрацію або про відмову у реєстрації політичної партії визначається законом та не може бути продовжений більш ніж до 45 днів з дня прийняття документів для реєстрації; неприйняття у встановлений строк рішення про реєстрацію або про відмову у реєстрації політичної партії може бути оскаржене у суді. Однак належний процес реєстрації партій гарантовано не в повній мірі, оскільки межі повноважень Міністерства юстиції України при перевірці поданих документів на предмет відповідності вимогам законодавства Законом «Про політичні партії в Україні» чітко не визначено.

 

2.2 Особливості правового регулювання функціонування політичних партій в Україні

 

Досліджуючи питання правового регулювання політичних партій неможливо не зупинитися на визначенні їх правосубєктності як учасників суспільних відносин.

Політична партія після реєстрації набуває усіх ознак юридичної особи до яких, в першу чергу, слід відносити організаційну єдність.