Конституційно-правовий статус політичних партій в Україні
3

 

ВСТУП

 

Сучасну демократію неможливо уявити без політичних партій, адже саме через цю політичну інституцію виражається воля різних верств громадян в органах влади, досягається відповідальність урядових структур перед народом. Загалом, можна говорити про те, що генезис ліберальної демократії нерозривно повязаний із зародженням політичних партій. При цьому головна риса, що вирізняє політичні партії від усіх інших організацій – це прагнення до заміщення державних посад своїми представниками. Партії є головним посередником та інструментом взаємодії між громадянським суспільством і державною владою.  Саме вони в умовах демократії спрямовують соціальні конфлікти в цивілізоване русло, забезпечують мирний перерозподіл влади між різними політичними силами. Отже, політичні партії сприяють легітимності демократичної політичної системи, тобто її суспільному визнанню та виправданню прийнятих у її рамках політичних рішень, кадрових чи функціональних змін у структурах влади, забезпечують відповідальність урядових інститутів.

Зважаючи на таку важливу роль політичних партій в суспільстві, доцільним видається дослідження особливостей конституційно-правового регулювання їх статусу. У цьому зв’язку важливо з’ясувати не лише власне конституційно-правовий статус політичних партій, а й умови їх функціонування у транзитивному суспільстві, яким на сьогодні все ще залишається українське суспільство, а також фактори, що уповільнюють і навіть перешкоджають запровадженню новацій, чинники, що гальмують подальший прогресивний поступ України

Зазначимо, що найчастіше проблематика діяльності партій розглядалася в межах наукових досліджень політології. Наголошувалося, що партії, насамперед, є політичним інститутом, а їх головне завдання – сприяти вираженню політичної волі громадян за допомогою виборів. Проте за існуючих реалій питання діяльності партій, на нашу думку, вимагає конструктивного правового регулювання. На жаль в Україні склалося так, що правове регулювання діяльності політичних партій практично не має історичних традицій, досвіду, необхідних для нормального функціонування політичної системи.