Конституційно-правовий статус політичних партій в Україні
5

1 ПОНЯТТЯ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ В СУЧАСНИХ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ

 

Демократичний напрям розбудови правової держави залишається актуальним для України і вимагає наявності в складі її політичної системи такого інституту, як політичні партії, які мають на меті впливати на всі інші елементи суспільства через участь у владі. Саме політичні партії покликані бути посередниками між владою і народом, брати на себе моральну відповідальність за стан у суспільстві та державі. По-суті, вони є інституційною формою політичного плюралізму і забезпечують демократичність державного розвитку.

Як зазначає Г.Г. Петришина-Дюг, політичні партії – єднальна ланка між державою і громадянським суспільством. Основним призначенням партії є політична освіта мас та надання цілеспрямованого й організованого характеру їх діям для захисту власних інтересів. Вивчати сучасну державу без вивчення поняття та ролі партій нині неможливо [1, с. 97].

Незважаючи на ту обставину, що відомості про політичні партії ми знаходимо ще в стародавні часи, проте до сьогоднішнього моменту не знайдено єдиного формулювання, яке б об’єднало численні види політичних партій, багатогранність їх призначення та функцій.

В цьому світлі особливого значення набуває теоретичне дослідження поняття політичних партій та їх конституційно-правового статусу.

Вітчизняні дослідники правових процесів пропонують різні визначення політичних партій. Так, Д. Лук’янов вбачає в партії спеціалізований інститут громадянського суспільства, покликаний формувати первинну політику, реалізовувати її на державному рівні й контролювати її здійснення. М. Обушний робить наголос на особливій ролі партій у державному управлінні як організації, що переслідує певні політичні цілі й виступає посередником між громадськістю та органами державної влади. С. Рябов разом з іншими авторами політологічного енциклопедичного словника трактує партію як добровільне об’єднання людей, які прагнуть домогтися реалізації ідей, які вони поділяють, задоволення спільних інтересів; організовану певним чином частину якоїсь соціальної верстви, класу, покликану висловлювати й захищати інтереси цієї спільноти, домагатися їх дотримання й виконання, бути їх політичним голосом, уособленням окремих групових інтересів