Особливості розведення коропа
21

 

3.2. Особливості проведення гіпофізарних ін’єкцій.

 

Для приготування суспензії гіпофіза застосовують фізіологічний розчин чи дистильовану воду та сухі препарати гіпофіза, заготовлені у перед нерестовий період від сазана, ляща, карася, коропа при умові, що вони досягли статевої зрілості. Для приготування препарату у фарфорову ступку висипають певну кількість гіпофізів, ретельно розтирають їх пестиком до пилоподібної фракції, додають декілька крапель фізіологічного розчину і повторно розтирають до утворення однорідної маси, після чого приливають фізіологічний розчин із розрахунку 1,0 – 1,5 мг готового препарату на кожну особину. Препарат готують безпосередньо перед ін’єктуванням, а зберігання готового до використання препарату тривалий час істотно знижує його активність, він зіпсується.

Гонадотропний гормон гіпофіза вводять у спинний м’яз передньої частини тіла, нижче основи спинного плавця. Для ін’єктування краще використовувати довгі голки, а після введення препарату слід злегка масажувати місце введення для запобігання витікання препарату. Після попереднього ін’єктування самок розміщують у садки, де їх витримують 12 або 24 години, залежно від особливостей експлуатації інкубаційного цеху. Після закінчення цього строку самок виловлюють, вводять внутрішньом’язову вирішальну дозу суспензії гіпофіза, одночасно ін’єктують самців і розсаджують в окремі садки для дозрівання статевих продуктів. Тривалість дозрівання статевих продуктів після внутрішньої ін’єкції варіює у значних межах, що при інших рівних факторах в середньому залежить від температури води.

Після ін’єктування, самців і самок розміщують в окремі лотки чи садки, забезпечують постій2ну проточність, де залежить від температури. Термін дозрівання може бути різним.