Особливості розведення коропа
9

 

Розділ 2. Особливості розведення коропа в природних умовах.

 

2.1. Підготовка ставів господарства до проведення нересту.

 

Організація нерестової компанії в умовах повносистемних господарств чи Спеціалізованих риборозплідників включає систему підготовчих робіт із плід­никами з метою створення оптимальних умов для відкладання ікри і розвитку Потомства у нерестових ставах.

Приступаючи до цієї роботи необхідно насамперед скласти план прове­дення нересту, де визначають, які стави будуть використовувати у першу чергу, яких плідників у них будуть саджати. Нерест може проводитись фронтально і в розтягнуті строки: фронтальний нерест - найчастіше у невеликих гос­подарствах де не дуже багато плідників та обмежена кількість ставів, а розтягнутий - у великих рибгоспах із великою кількісно нерестових ставів, вели­кою кількістю плідників. Звичайно саджають на нерест окремі групи з інтер­валом через 3-4 дні, щоб забезпечити своєчасний вилов личинок і уникнути несподіванок, пов'язаних із погодними умовами, які весною досить примхливі.

До нересту наступного року починають із посадки їх у літньо-маточні ста­ви на нагул після нерестової компанії поточного року, тобто технологічні процеси, пов'язані з утриманням плідників, складається з двох періодів, кож­ний з яких має свої завдання. Перший період - весняний, основні роботи в цей час пов'язані з інвентаризацією маточного поголів'я, розподілом за статтю і розсадженням і для переднерестового утримання, нерестові стави готують для нересту. Після танення льоду із зимувальних ставів спускають воду і ви­ловлюють з них плідників проводиться розвантаження зимово - маточних ставів при температурі води 8-10 °С. При цьому слід врахувати, що недоступ­ним тривале перетримування плідників у зимувальних ставах при виявленні тенденції підвищення температури води. Це особливо небезпечно при спіль­ній зимівлі самців і самок, тому розподіл за статевою визнаною необхідно зробити значно раніше ніж температура води наблизиться до нерестової.