Особливості розведення коропа
5

Розділ 1. Біологія і види коропа.

 

Короп (Cyprinus carpio) – основний об’єкт тепловодного рибництва, походить від дикої форми – сазана.

Короп має хороший темп росту, високі харчові та смакові якості. Статевозрілим стає на 4-5 році життя. Самці дозрівають на рік раніше самиць. Нерест – у травні (за стійкої температури води не нижче 180С). Має високу плодючість – від 600тис до 1,5млн ікринок і більше. Розмножують коропа у нерестових ставах і у заводських умовах. Оптимальна температура – 200С і вище. За сприятливих умов на 2-му році життя може досягати маси близько 1кг. На ранніх стадіях живиться зоопланктоном, пізніше – зообентосом; в ставах добре споживає комбікорми.

Короп, або сазан, покритий незвичайно великою темно-жовто-золотавою лускою, що на спині темніше (синюватий відтінок), а на череві світліше.. По своїй суті це одомашнена форма сазана. По зовнішньому вигляді короп має досить велику подібність із карасем, але він не так високий у спині (височина тіла тільки вдвічі більше товщини), товще і  довше. Від карася короп відрізняється 4 короткими вусиками на губах. Вусики розташовані з кожної сторони й кінчаються округлими плоскими голівками. Спина має зеленуваті болотного кольори відтінки, боки бронзово-золотаві. У довжину короп досягає1,5 метра, вага доходить до 15 кг.
         Широкий спинний плавець темно-сірого кольору займає майже всю задню половину спини. Крім ширини, він відрізняється дуже міцним пилкоподібним, зазубреним переднім променем. Всі нижні плавці сірувато-фіолетового кольору хвостовий - червоно-бурий, очі золотаві. Глоткові зуби, розташовані по 5 з кожної сторони в 2 ряди, відрізняються своєю масивністю. Великі коропи мають майже циліндричний тулуб. Але як у кольорі, так й у складі тіла короп, ця далеко розповсюджена й навіть, можна сказати, одомашнена риба, піддана численним і сильним видозмінам. З одного боку, зустрічаються риба з дуже подовженим, майже циліндричним тілом, з іншого боку - бувають коропи, за формою тіла підходять до срібного карася. Останні, очевидно, найчастіше зустрічаються в ставках і взагалі в невеликих замкнутих басейнах, тим часом як довгасті коропи - в устях рік, у морі або в великих озерах.
        Короп -