Особливості розведення коропа
3

Вступ

У процесі переходу економіки України на ринкові умови господарювання, різко зменшилося виробництво риби і рибної продукції. Площа внутрішніх прісноводних і солоно водних водойм України, які використовуються або можуть бути використані для вирощування риби становить більш як 1 млн га. За наявністю водосховищ, ставів, лиманів, озер, водойм-охолоджувачів енергетичних систем наша країна посідає друге після Росії місце в Європі. Проте аналіз продуктивності цих водойм свідчить, що їх потенційні можливості використовуються далеко не повною мірою.  У зв’язку з цим обґрунтованою є потреба узагальнити багатий досвід високоефективного використання водойм України, підвищення їх рибопродуктивності, визначення шляхів інтенсифікації рибної галузі, раціонального використання, охорони і збереження рибних ресурсів, поліпшення економіки рибних господарств і розв’язання багатьох соціально-економічних проблем рибницької галузі.

Одна з основних умов успішного розвитку ставкового рибництва - благополуччя водойм по заразних хворобах риб й інших водних організмів. Тому в кожному рибгоспі необхідно суворо дотримувати міри профілактики. У тих господарствах, де виявилися заразні хвороби, варто якомога швидше зробити все для їхньої ліквідації.

В основу боротьби із хворобами риб покладені ті ж загальні принципи, які застосовуються в боротьбі із захворюваннями теплокровних тварин, але з урахуванням особливостей середовища перебування й самого організму риб.

Міри боротьби із хворобами риб розділяються на загальні профілактичні заходи, що включають створення оптимальних зоогігієнічних умов для риб і недопущення занесення в господарство збудників хвороб риб і заходи щодо ліквідації хвороб, що вже з'явилися.

В умовах ставкового рибництва профілактику необхідно проводити не тільки при безпосередній загрозі спалаху епізоотії, але й повсякденно. Вона повинна бути складовою частиною біотехніки вирощування ставкових риб. Така профілактика дає можливість контролювати умови змісту й годівлі риб у ставках, кормову базу у водоймах, стан риб відносно хвороб і т.д.