Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
55

В ході огляду пошкодженої перешкоди досліджуються поверхню, на якій є вогнепальна пошкодження, вхідна і вихідна отвори, рановий канал, сліди дії порохових газів: надриви, опаления, обвуглювання, відкладення пороховій кіптяви і порошинок, осипу дробу і інші сліди пострілу. Шляхом їх вивчення можна отримати багато цінних даних для визначення відстані і напрямку пострілу, відносного положення зброї та пошкодженою перешкоди, місця пострілу, а в ряді випадків - системи використаного зброї. Тому всі пошкоджені перешкоди повинні бути піддані ретельному огляду на місці їх виявлення, бажано з участю криміналіста-баліста, отримані дані зафіксовані, а самі речові докази належним чином вилучені і в необхідних випадках направлені на експертизу.

При виявленні пробоїни ретельно визначається її місцезнаходження на предметі (стіни, стелі, предмет обстановки тощо), для чого виробляються можливо більш точні виміри висоти розташування пробоїни над рівнем підлоги чи ґрунту, її розташування стосовно двох нерухомих орієнтирів, наприклад стін кімнати, а також щодо інших пошкоджених цим пострілом предметів. Оглядом поверхні, на якій є пошкодження, прагнуть виявити всі наявні сліди пострілу: поясок обтирання, опаления або обвуглювання, надриви, тріщини, зони пороховій кіптяви, сліди мастила, упровадилися порошинки. При цьому зазначаються розміри пошкоджень та зон, їх форма, розташування на предметі і щодо основного ушкодження. Огляд проводиться із застосуванням лупи та джерела ультрафіолетових променів. Уважно оглядається будова кульового каналу і сліди, наявні в глибині цього каналу. Вибиті снарядом частинки перешкоди слід виявити і описати їх характер та місцезнаходження. Дослідження, вимірювання, опис і фотографування пробоїн та додаткових слідів пострілу Повинні бути зроблені до вилучення I перешкоди, зв'язаного з зміною її первісного стану і стану, наприклад у зв'язку з випилюванням частини перепони, вилученням застрягла в ній кулі і т.д[25].

Якщо перешкода не може бути направлена на експертизу цілком, проводиться випилювання частини, що містить сліди пострілу (не менше 20 х 20 см)і фотографування, приблизне розташування пробоїни щодо сторін і частин предмету. Зерна пороху, особливо у випадках, коли вони неміцно тримаються на пошкодженій перешкоді, слід вилучити у чисту пробірку. Якщо пробоїна мається на склі, його необхідно підклеїти з одного боку на аркуш папери, що обереже скло від розпадання при витяганні. Якщо перешкода зруйнована, потрібно зібрати її частини, відновивши їх положення, та провести їх вилучення тим же способом. При огляді пошкодженого одягу або взуття описується їх найменування, матеріал, колір.