Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
57

При нормальних умовах пострілу, коли порохові гази не проникають в дробовий заряд, він, рухаючись по каналу ствола, що не перебудовується навіть у чековому звуженні, а під впливом сили тиску порохових газів і расклинивания тільки стискається і деформується. В результаті цього на дробинах утворюються сліди від контакту їх один з одним (контактні плями), а на дробинах, розташованих на периферії, - і сліди від стінок каналу ствола у вигляді згладжених ділянок. Освіта слідів на дробинах триває на всьому протязі каналу ствола, при цьому чековое звуження і дуловий зріз є ділянками остаточного следообразования.

Відрізнити контактні плями від слідів каналу ствола можна по їх формі. На сферичної дробу контактні плями мають, як правило, вид вм'ятин круглої форми, а сліди від стінок стовбура - еліптичної, як результат контакту сферичної поверхні дробу і циліндричної поверхні каналу ствола.

Під встановленням обставин застосування вогнепальної зброї зазвичай розуміється визначення місцезнаходження стріляв, кількості та послідовності вироблених пострілів, групової приналежності використаного зброї та ін. Інформацію про ці обставини в тій чи іншій мірі містять сліди, що залишаються в результаті застосування вогнепальної зброї на перешкоді, на місці пострілу, на предметах навколишнього оточення. Виникнення цих слідів і механізм їх утворення нерозривно пов'язані з явищами, що протікають під час пострілу[36].

Явища, що супроводжують постріл, за своєю природою дуже різноманітні і розглядаються в таких галузях знань, як хімічна фізика вибуху, аеродинаміка, акустика, внутрішня балістика, судова медицина та ін.

Схематично процес пострілу протікає так. Після запалення пороху першими канал ствола покидає частина порохових газів, яка прорвалася між стінкою стовбура зброї і поверхнею почала рух кулі, і предпульного стовп повітря, виштовхується кулею. Потім з каналу ствола викидається снаряд, а за ним основна маса розпечених порохових газів, що призводить до утворення ударних хвиль і спалахи полум'я. Порохові гази спочатку мають швидкість більшу, ніж швидкість снаряда, але швидко гальмуються повітрям і вже на відстані 20-30см від дульного зрізу їх швидкість