Зробіть пояснення до наступних графічних моделей
11

 економічної системи в цілому, хоча кожен з них "егоїст" і піклується лише про власні інтереси. "Природне" стремління людей - поліпшувати своє матеріальне становище. Це настільки потужний стимул до діяльності, що, якщо цьому не заважати, то він сам собою призведе до поліпшення добробуту кожного і усіх разом. Більше того, як кажуть "жени природу у двері - вона увійде через вікно".

 

22. Моделі людини  в  економічній теорії

 

 

Людина все більше стикається з непередбаченими результатами своєї діяльності. Панування над природою, завоювання в результаті тривалого і все більш інтенсивного впливу на неї, обертається екологічної катастрофою, удосконалення технології веде до створення настільки руйнівних сил, що під загрозу стає існування людства, а спроби здійснення прекрасних і теоретично обгрунтованих перетворень часом призводять до прямо протилежних результатами.

Різноманіття людської особистості, її неповторна індивідуальність, різноманітні мотиви її діяльності (в тому числі і перш за все господарської) зробили необхідним при науковому аналізі економічного життя використовувати уніфіковане уявлення про людину, що діє в конкретній системі історичних координат. Ця модель людини включає в себе основні параметри, характеризують індивідів, і мотиви економічної активності, а також особливості фізичних, психологічних і інтелекктуальних можливостей людини, які використовуються ним для досягнення поставленої мети.

Найважливішою завданням економічної теорії є аналіз співвідношень цілей господарюючих індивідів і цілей економічної системи, в якій розгортається ця діяльність. Цей аналіз повинен спиратися на характеристику діяльності господарюючих об'єктів, що визначають динаміку системи. Важливо простежити. Чи збігаються цілі цих агентів з метою самої системи.

Серед численних напрямків моделювання людини, розроблених економічної наукою, можна виділити наступні: