Зробіть пояснення до наступних графічних моделей
3

Розділ І. Теоретична частина

 

16. Економічні інтереси:  сутність, структура, зв’язок з потребами,

споживанням та виробництвом

 

 Інтерес - це форма вираження потреби. Проте інтерес не є тотожним потребі. Він відрізняється від потреби таким: по-перше, інтерес виступає як оптимальний засіб реалізації потреби, що включає конкретні цілі і дії.; по-друге, інтерес - це потреба, яка на шляху своєї реалізації проходить складний процес соціального визрівання. Інтерес формується з урахуванням і під впливом усієї сукупності виробничих відносин суспільства.

Інтереси, як і потреби, існують у певній системі. Виступаючи формою реалізації потреб, система інтересів, проте, не є повторенням самої системи потреб. Інтерес формується через систему виробничих відносин. У загальній сукупності інтересів вирізняють такі їх елементи.

Інтерес окремої особи. Він пов'язаний з потребами конкретної людини й охоплює все багатограння його бажань, які формуються як його життям і розвитком як біосоціальної істоти, так і його участю в самій системі суспільного виробництва. Другим елементом системи інтересів виступає інтерес певного угруповання людей. Його часто визначають як колективний інтерес Це інтерес, що може бути поданий як інтерес якогось угруповання, яке формується в процесі господарської діяльності, наприклад, інтерес колективу підприємства або інтерес акціонерів.

Третій елемент у системі інтересів - це суспільний інтерес. Він часто асоціюється з державним інтересом, оскільки держава уособлює основи організації життя суспільства.

Економічний інтерес трансформується в зацікавленість, у певний стимул.  По суті,стимул є безпосереднім мотивом до реалізації потреби. Серед економічних інтересів, які представлені певною системою, часто виділяють основний інтерес суспільства. Він в узагальненій формі відображає сутність економічної системи і покликаний бути головною цільовою настановою в розвитку економічної системи.