Зробіть пояснення до наступних графічних моделей
43

Процес переносу вартості основного капіталу протягом його служби на вартість виробленого товару називається амортизацією. Щорічні амортизаційні відрахування, які утворюють амортизаційний фонд, здійснюються за спеціальними нормами, які в кожній країні встановлюють державні органи.

Амортизаційний фонд частково використовується на капітальний ремонт елементів основного капіталу, проте основна його частина нагромаджується у грошовій формі для того, щоб у майбутньому придбати нові машини, обладнання та інше на заміну тих, що зносилися.

Наслідком самозростання вартості в процесі кругообороту і обороту капіталу є нагромадження капіталу. Нагромадження капіталу - процес зворотного перетворення додаткової вартості на капітал. Додаткова вартість, що виникає в процесі кругообороту і обороту капіталу, використовується його власником по-різному.

 

48. Інтелектуальний капітал підприємства

 

У постіндустріальній економіці людина є безпосе­реднім носієм інформаційно-інтелектуальної технології, її знання і вміння стають ланкою виробничої системи, голов­ним виробничим ресурсом. Чим більше економіка країни набуватиме мо­дальних ознак інноваційного розвитку, чим активнішим, мобільнішим та розгалуженішим ставатиме в ній підприєм­ництво, тим значнішою і більш системною буде участь людського потенціалу у інноваційній діяльності.

Інтелектуальний потенціал господарських систем – це можливості, надані інтелектуальними ресурсами у даний час і в майбутньому та можуть бути вико­ристані для вирішення якогось завдання або для досягнення певної мети . Інтелектуальний потенціал –  невичерпне джерело формування творчих новацій, потужний чинник розвитку й удосконалення бізнес-діяльності, ефективний засіб завоювання ринку товарів і послуг, а також лідерства