Зробіть пояснення до наступних графічних моделей
51

Екзаменаційний білет №30.

 

 

Зробити пояснення до рисунку. Крива пропозиції робочої сили.

З графіка видно, що попит на працю зі сторони працедавців і, відповідно, зайнятість ростуть по мірі зниження реальної заробітної плати (оплати праці), а пропозиція праці росте по мірі росту реальної заробітної плати. На перетині цих кривих попит і пропозиція праці співпадають, і виникає ситуація рівноваги на ринку праці. Якщо ціна праці вище рівноважної, спостерігається безробіття, якщо нижче, то існує дефіцит працівників. Подібна схема лежить в основі дискусій між працедавцями та профспілками з приводу підвищення зарплатні. Перші, як правило, стверджують, що всяке підвищення реальної заробітної плати веде до безробіття.

Дуже важливим фактором руху ринку праці є ціна робочої сили . Вартість робочої сили визначається вартістю життєвих засобів, що необхідні для її відтворення, тобто вартістю засобів для життя працівника і його сім’ї. Сюди включають витрати на харчування, оплату житла, освіту, охорону здоров’я, відпочинок та ін.

В якості найбільш точної оцінки вартості робочої сили міг би бути раціональний споживчий бюджет, та при відсутності офіційних даних в Україні вартість робочої сили за цією методикою можна визначити лише приблизно.