Зробіть пояснення до наступних графічних моделей
33

Фактичним власником акціонерного капіталу є вузьке коло осіб або фінансових інститутів, які володіють контрольним пакетом акцій. З його допомогою встановлюється контроль гігантських монополій над значними капіталами чужих компаній та власністю дрібних акціонерів у формі акцій.

В акції поєднуються правовий і економічний аспекти.Акція (лат. actio — дія, дозвіл) — найважливіша форма національного багатства в умовах сучасного капіталізму, яка дає змогу привласнювати відповідну суму дивідендів і здійснювати управління акціонерним капіталом акціонерам, які володіють контрольним пакетом акцій. Водночас акції та облігації є лише титулом власності, що приносить дохід власникам фіктивного капіталу, який здійснює свій кругообіг значною мірою незалежно від руху реального виробничого капіталу.

Акціонерні компанії є юридичними особами, які самостійно обирають форми управління господарською діяльністю, у тому числі реалізації продукції, встановлення цін, заробітної плати (крім мінімального рівня, який визначається державою), використання чистого прибутку (крім тієї його частини, що виплачується у формі податків до держбюджету і внесків у пенсійний фонд), несуть відповідальність своїми активами за прийняті зобов'язання.

Статут як установчий документ визначає вид і мету діяльності; склад засновників; назву компанії та її місцезнаходження; розмір статутного капіталу і відомості про тип акцій та їх номінальну вартість; порядок розподілу прибутку і відшкодування збитків; склад органів управління та ін. Випуск акцій акціонерною компанією здійснюється у розмірі її статутного фонду. Якщо компанія утворюється шляхом роздержавлення власності, акції випускаються на всю вартість майна державного підприємства. Додатковий випуск акцій можливий лише тоді, коли випущені акції повністю оплачені за вартістю не нижче номінальної ціни.

Вищим органом управління акціонерної компанії є загальні збори акціонерів, які проводяться не менше одного разу на рік. З числа директорів компанії призначається президент. У перерві між загальними зборами акціонерів і засіданнями ради директорів управління акціонерною компанією здійснює правління, яке затверджує рада директорів.