Розробка бізнес-плану диверсифікаційного розвитку підприємства
121

Таблиця 3.11

Планова прибутковість ДП «Поліський спецлісгосп»

Назва показника

Одиниці виміру

2011

2012 (план)

Абсолютне відхилення плановий період до базового,

+/-

Рентабельність продукції

%

14,9

16,3

1,4

Рентабельність власного капіталу

%

56,2

56,4

0,2

Рентабельність продажу

%

1,8

3,5

1,7

 

За даними наведеними в табл.3.11 видно, що рентабельність продукції на підприємстві у плановому періоді планується підвищити на 1,4%. Це в першу чергу свідчить про можливість зниження виробничої собівартості за рахунок зменшення витрачання прямих матеріальних та трудових витрат. На основі даних табл. 3.9 видно, що рентабельність власного капіталу у плановому періоді планується підвищити на 0,2% із 56,2% у базовому періоді до 56,4% у плановому. Валова рентабельність продажу у плановому періоді планується підвищити на 1,7%.

Роблячи загальний висновок по даному питанню необхідно відзначити негативні показники по собівартості на підприємстві в порівнянні із середніми по галузі. Так практично по всіх видах продукції собівартість на підприємстві перевищує собівартість в середньому по галузі. На основі даних табл. 3.8 видно, що пропонується зниженню собівартості продукції та показників витратності, які позитивно вплинуть на роботу підприємства. Показники запропонованих планів дають змогу значно покращити основні показники прибутковості підприємства.

 

3.3 Розробка  та економічне обґрунтування бізнес-плану розвитку виробництва

 

У сучасних умовах одним із ключових елементів організації бізнесу є система планування і управління підприємством. Планування дозволяє побачити весь комплекс майбутньої діяльності ДП «Поліський спецлісгосп» і передбачити те, що може трапитися.