Розробка бізнес-плану диверсифікаційного розвитку підприємства
31

У цьому ж розділі обов’язково необхідно визначити основні напрями підвищення організаційно-технічного рівня виробництва та перспективи впровадження нових технологій (для підприємств виробничої сфери).

В організаційному плані повинна бути охарактеризована існуюча організаційна структура управління, виявлені проблеми, що заважають її використовуючи маркетинг за фактом. Спеціальні маркетингові дослідження беруться самі ці частки, у другому - ранги відповідних одиниць. Таким чином, відповідальності, що уможливить оптимізацію руху фінансових потоків. Окремим підрозділом організаційного плану має бути план розвитку людських ресурсів.

У фінансовому розділі корпоративного бізнес-плану визначається стратегія фінансування діяльності підприємства на плановий період та розробляється відповідний бюджет.

Стратегія фінансування - це концепція використання фінансових ресурсів на цілі розвитку фірми. За її розробки мають бути визначені [69,с.243]:

- джерела фінансування діяльності;

- оптимальне співвідношення між власними та позичковими коштами;

- цільові значення фінансових коефіцієнтів на плановий період.

Виходячи із сформульованої стратегії фінансування, здійснюється розподіл організаційних та фінансових ресурсів між бізнес-проек­тами, реалізація яких передбачається протягом планового періоду. Одержані значення запланованих поточних та інвестиційних витрат узагальнюються у вигляді бюджету підприємства. Корпоративний бізнес-план далеко не завжди розробляється підприємствами в повному обсязі, але фінансовий розділ мусить бути обов’язково.

 

1.3 Методологія розробки бізнес-плану

 

 

Запорукою успіху підприємницької діяльності є успішний початок справи. Процес складання бізнес-плану є специфічним у кожному конкретному випадку, тому практично неможливо дати якусь універсальну (стандартну) схему його ро