Розробка бізнес-плану диверсифікаційного розвитку підприємства
45

- порівняння ступеня ефективності, досягнутого даним підприємством і його конкурентами на ринку, щоб не допустити зниження престижу і конкурентоспроможності у сфері бізнесу.

 

1.4 Вітчизняний та зарубіжний досвід бізнес-планування для посилення конкурентної позиції підприємства

 

 

 

Бізнес-планування відносно новий напрямок діяльності, направлений на розробку комплексу заходів, спрямованих на створення нового бізнесу або вдосконалення існуючого у випадку виникнення в ньому кризових явищ. Загальні методичні підходи були розроблені у 80-х роках ХХ століття управлінням при Організації Об’єднаних Націй. Досвід бізнес планування нині використовується багатьма фірмами як за кордоном, так і в Україні.

Розвитку бізнес-планування набуло із широким його застосуванням у транснаціональних корпораціях, які зараз завдяки цьому досягли значних конкурентних переваг на ринку.

Серед пріоритетів у діяльності ТНК та лідируючих галузей виробництва розробку комплексу заходів, спрямованих на створення нового бізнесу або вдосконалення існуючого у випадку виникнення в ньому кризових явищ. обладнання. До них наближаються компанії комунальної сфери та телекомунікаційного сектору.

Широкі подальші перспективи для ТНК у сучасному світі зумовлюються і таким важливим фактором розвитку, як інформатизація бізнесу, на основі чого розробку комплексу заходів, спрямованих на створення нового бізнесу або вдосконалення існуючого у випадку виникнення в ньому кризових явищ. бурхливий розвиток електронних ринків і метеринків, які докорінно змінять організацію всіх галузей виробництва, торгівлі, систему державного управління та організацію соціальної сфери. Дедалі популярнішою стає не тільки купівля - розробку комплексу заходів, спрямованих на створення нового бізнесу або вдосконалення існуючого у випадку виникнення в ньому кризових явищ, брокерських рахунків у Сполучених Штатах з грудня 200