Розробка бізнес-плану диверсифікаційного розвитку підприємства
139

напрями своєї роботи. Аутсайдером в цій групі є ДП «Коростенський ЛГ», показники роботи якого є абсолютно не конкурентоспроможними в цій галузі виробництва. Для цього підприємства необхідно розробляти нову стратегію функціонування підприємства на довготермінову перспективу. Що стосується ДП «Поліський СЛГ», то йому необхідно переглядати окремі елементи роботи для підвищення конкурентоспроможності.

Запропонований пiдхiд до оцiнки конкурентних переваг лiсогосподарських підприємств робить можливим досягнення таких цiлей:

- визначення та ідентифікація можливого середовища пошуку джерел конкурентних переваг;

- введення стандартного набору критерiїв та показників відповідно до галузевої специфіки;

- проведення аналiзу конкурентних переваг як у статичному, так і у динамiчному розрізах для будь-якого підприємства галузі;

- ранжування виявлених потенційних конкурентних переваг та їх використання при формуваннi основних положень конкурентної стратегії для кожної стратегiчної групи досліджуваних підприємств на перспективу;

- порiвняння даних аналiзу в рiзні періоди часу за рахунок єдиного набору параметрів;

- можливiсть використання методики планово-економічним віддiлом окремого пiдприємства або галузевого об’єднання на регіональному рівні.

Впровадження у господарську практику ДП «Поліський лісгосп» даної методики дозволить забезпечити всебічну обґрунтованість стратегiчних рішень і створити ефективну систему розробки й реалізації конкурентної стратегії з відповідним контролем за цим процесом.

Проведено обґрунтування напрямків диверсифікації виробничої діяльності та підвищення конкурентоздатності продукції. Найголовнішою стратегічною метою підприємства є розширення своєї діяльності, збільшення обсягів виручки від реалізації продукції, збільшення обсягів прибутку та дотримання якості лісопильної продукції.