Розробка бізнес-плану диверсифікаційного розвитку підприємства
145

Найголовнішою стратегічною метою підприємства є розширення своєї діяльності, збільшення обсягів виручки від реалізації продукції, збільшення обсягів прибутку та дотримання якості лісопильної продукції.

Проведено аналіз витрат по підприємству і порівняно їх із середніми по галузі. Для порівняння витрат взято показники собівартості одного з головних конкурентів ДП «Поліський спецлісгоспу» ДП «Коростенський СЛГ». Запропоновані прогнози по зменшенню собівартості всіх видів продукції на підприємстві та зниженню основних показників витратності вплинули на покращення основних показників прибутковості.

Виявивши резерви зниження собівартості та підвищення продуктивності праці на ДП «Поліський спецлісгосп» запропоновано закупити сучасне високотехнологічне устаткування, і з цією метою розроблено бізнес-план.

Розрахована оцінка економічної ефективності впровадження запропонованих заходів, де вирахувано річний економічний ефект від цих заходів. Запропонований захід по інвестиційного проекту є ефективним. Вартість необхідних інвестицій для проекту складає 690 тис.грн. Реалізація проекту дасть змогу зменшити собівартість 1 м3 пиломатеріалів на 50,79 грн. Причинами зменшення собівартості на підприємстві є підвищення продуктивності праці, що зменшить затрати робочої сили. Ефект масштабу виробництва призведе до зменшення собівартості одиниці продукції за рахунок незмінності постійних витрат. Та зменшення матеріальних витрат на виготовлення 1 м3 продукції.

Нове устаткування дасть змогу збільшити виробництво продукції на 6407 м3. Ефективність запропонованих заходів даного проекту відображається у зміні основних показників діяльності підприємства. А саме, чистий прибуток зросте на 186,3 тис.грн. рентабельність продукції підвищиться на 7,4%.