Розробка бізнес-плану диверсифікаційного розвитку підприємства
9

- обґрунтувати напрямки диверсифікації виробничої діяльності та підвищення конкурентоздатності продукції;

- розробити та економічно обґрунтувати бізнес-план розвитку виробництва.

Об’єктом дослідження дипломної роботи є процес розробки бізнес-плану диверсифікаційного розвитку та підвищення конкурентоспроможності підприємства ДП «Поліський спецлісгосп». Сутність діяльності підприємства полягає у виробництві та реалізації лісопродукції.

Інформаційною основою дослідження дипломної роботи є законодавчо-нормативні акти України, що регламентують функціонування державних підприємств, різноманітні навчальні посібники, підручники, статті з періодичних видань стратегічного управління, бізнес-планування, менеджменту та економічного аналізу підприємств, інформація про діяльність ДП «Поліський спецлісгосп».

Предметом дослідження дипломної роботи є сукупність теоретичних і практичних проблем, пов’язаних з розробкою бізнес-плану диверсифікаційного розвитку та підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Під час дослідження діяльності спецлісгоспу використані методи горизонтального, вертикального аналізу, аналізу відносних показників – коефіцієнтів з використанням техніко-економічних і математичних прийомів, графічні та табличні засоби відображення аналітичних даних.

Структура та обсяг роботи. Дипломна робота викладена на 145 сторінках і складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел із 94 найменувань, містить 38 таблиць, 9 рисунків та 10 додатків.