Розробка бізнес-плану диверсифікаційного розвитку підприємства
97

1. Діяльність державних владних структур (фіскальна та кредитно-грошова політика, законодавство).

2. Господарська кон'юнктура, яка включає кон'юнктуру ринків сировинних та матеріальних, трудових ресурсів, засобів виробництва і фінансових ресурсів.

3. Розвиток родинних і підтримуючих галузей. В даному випадку мова йде про розвиток нових технологій (ресурсозберігаючих, технологій глибокої переробки), нових матеріалів і джерел енергії.

4. Параметри попиту включають ріст попиту на продукцію, що виробляється підприємством, його стабільність і дозволяє підприємству отримувати високий прибуток, закріпити своє положення на ринку.

До внутрішніх факторів відносяться такі:

1. Діяльність керівництва та апарату управління підприємства (організаційна та виробнича структури управління, професійний рівень керуючих кадрів тощо).

2. Система технологічного оснащення. Обновлення устаткування та технологій – заміна їх на більш прогресивні забезпечує підвищення конкурентоспроможності підприємства, підсилює внутрішню гнучкість виробництва.

3. Сировина, матеріали і напівфабрикати. Якість сировини, комплектність її перероблення та величина відходів значно впливають на конкурентоспроможність підприємства.

4. Збут продукції: його об'єм і витрати реалізації. Підприємство намагається здійснити ефективний збут за рахунок продажу продукції, стимулювання збільшення об'ємів продаж, завойовуючи нові ринки збуту [53,c.99].

Наприклад, оцінка конкурентоспроможності лісогосподарського підприємства шляхом маркетингових досліджень передбачає проведення такої роботи: