Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
121

[41,c.105].

На сучасному етапі розвитку актуальними для українських промислових підприємств залишаються питання підвищення ефективності ресурсо-збереження промислового виробництва шляхом активного впровадження ресурсозберігаючих заходів як організаційного, так і технічного характеру суб’єктами господарювання. Значну роль у цьому відіграє рівень організації ресурсозбереження на підприємстві. Як правило, для більшості вітчизняних промислових підприємств функції ресурсозбереження для підрозділів чітко не окреслені або повністю відсутні, що призводить до несистематичної роботи з ресурсозбереження, знижуючи тим самим ефективність цієї діяльності.

Організаційно-економічний механізм реалізації ресурсозбереження передбачає різні підходи: функціональний, системний, маркетинговий, нормативний та динамічний.

Загальноприйнятого розгорнутого визначення цього терміну, який повністю розкриває його сутність, поки не дано, що викликає певні труднощі при розробці концепції організаційно-економічного механізму управління ресурсозбереженням. Організаційно-економічний механізм – це система формування цілей і стимулів, які дозволяють перетворити у процесі трудової діяльності рух (динаміку) матеріальних і духовних потреб членів суспільства на рух засобів виробництва і його кінцевих результатів, спрямованих на задоволення платоспроможного попиту споживачів.

Таким чином, організаційно-економічний механізм ресурсозбереження в умовах соціально-економічної трансформації підприємства можна розглядати як систему елементів управління ресурсозбереженням (цілей, функцій, методів, структури, суб'єктів управління) й об'єктів управління ресурсозбереженням, в якій відбувається цілеспрямоване перетворення впливу елементів ресурсозбереження на необхідний стан або реакцію об'єктів управління і яка має вхідні посилки і результуючу реакцію