Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
129

3.4 Економічне обґрунтування запропонованих заходів

 

На ДП «Поліське лісомисливське господарство» економічною категорією, яка характеризує результативність праці виступає продуктивність праці. Рівень продуктивності праці визначається відношенням обсягу виробленої лісопродукції до затрат живої праці на її виробництво.

Рівень продуктивності праці в значній мірі залежить, від того на скільки повно реалізовуються основні фактори її росту. Фактор росту продуктивності праці – це зміна матеріально технічних, організаційних та соціально-економічних умов, як безпосередньо у процесі виробництва, так і поза тим, під впливом яких скорочується затрати праці на одиницю продукції, тобто підвищується рівень продуктивності праці.

Розрізняють фактори росту продуктивності праці народногосподарські, галузеві і внутрішньогалузеві.

Проведемо наступні розрахунки:

1. Підвищення продуктивності праці за рахунок удосконалення технології виконання робіт.

Удосконалення технології виконання робіт дозволяє скоротити «приховані» витрати робочого часу, які виникають внаслідок недотримання термінів допуску у виробництво заготовок, напівфабрикатів, окремих компонентів продукції, несвоєчасність подачі на робочі місця комплектуючих виробів та матеріалів, зменшення планових розмірів партії виробів, неправильної послідовності виконання робіт, зайвих транспортних робіт та інше. Розмір «прихованих» втрат робочого часу визначимо на основі аналізу фотокартки робочого дня.

Ріст продуктивності праці відбувається за рахунок економії трудових затрат в результаті скорочення «прихованих» витрат робочого дня.

Економія трудових затрат (затрат праці) визначимо за формулою:

∆ТЗ = ((1*(100-ТЗв)/(100-Тпл))*100; (3.9)

∆ТЗ - економія трудових затрат (затрати праці,%);