Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
135

Пропонований у дипломній роботі комплекс заходів щодо підвищення ефективності виробництва лісопродукції на ДП «Поліське лісомисливське господарство», дозволило значно підвищити економічні показники виробничої діяльності підприємства. Результатом впровадження пропозицій є значний економічний ефект.

 

Висновок до розділу 3

 

 

В даному розділі проведено стратегічний аналіз та оцінку можливостей формування стратегій ресурсозбереження на підприємстві.

Запорукою гармонійного, сталого розвитку підприємства є дбайливе ставлення до всіх видів ресурсів, збалансування інтересів всіх соціальних груп населення, бізнесу та держави, обрання найважливіших пріоритетів в соціально-економічному розвитку підприємства, що базуються на науково- обґрунтованих принципах ресурсоспоживання та ресурсозбереження.

Проведено дослідження ресурсозбереження, яке полягає в науковому обґрунтуванні цілей, стратегій, заходів і ресурсів, які при обмежуючих умовах зовнішнього та внутрішнього середовища, мають забезпечити підприємству досягнення результатів, що сприятимуть його безперервному функціонуванню та подальшому розвитку, а також раціональне використання наявних ресурсів підприємства.

Основними недоліками процесу виробництва є великі обсяги утворення відходів деревини. При комплексній переробці сировини весь її баланс в обсязі 92-95% від загальної кількості - це напівфабрикати певної кондиції: основна продукція і вторинна сировина, або відходи. В кожному окремому випадку кількість відходів по відношенню до вихідної сировини різна і знаходиться в прямій залежності від глибини переробки деревини.

На підприємстві ДП «Поліске ЛМГ» використання відходів, що утворюються в процесі лісозаготівлі та деревообробки, розподіляється наступним чином: