Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
3

 

ВСТУП

 

Актуальність теми полягає в тому, що механізм впровадження ресурсозбереження на підприємстві полягає насамперед у науковому обґрунтуванні цілей, стратегій, заходів і ресурсів, які мають забезпечити підприємству досягнення результатів. Це буде сприяти його безперервному функціонуванню та подальшому розвитку, а також раціональне використання наявних ресурсів підприємства. Механізм ресурсозбереження здатний вирішити задачу пов'язану з подоланням невизначеності шляхів і результатів ресурсозбереження. Система управління ресурсозбереженням складається з певного комплексу підсистем, які мають повністю охоплювати усі елементи та усі аспекти функціонування об'єкту ресурсозбереження.

На сучасному етапі розвитку актуальними для українських промислових підприємств залишаються питання підвищення ефективності ресурсо-збереження промислового виробництва шляхом активного впровадження ресурсозберігаючих заходів як організаційного, так і технічного характеру суб’єктами господарювання. Значну роль у цьому відіграє рівень організації ресурсозбереження на підприємстві.

Як правило, для більшості вітчизняних промислових підприємств функції ресурсозбереження для підрозділів чітко не окреслені або повністю відсутні, що призводить до несистематичної роботи з ресурсозбереження, знижуючи тим самим ефективність цієї діяльності.

Процес виробництва передбачає взаємодію як засобів виробництва, так і праці людей, тобто залучення і використання всіх видів економічних ресурсів.

Економічна теорія поділяє економічні ресурси на дві великі групи:

- матеріальні ресурси;

- людські.

Склад ресурсного потенціалу:

- матеріальні ресурси підприємства;