Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
15

ість трудоактивного населення [57, с.55].

Відміна трудових ресурсів від інших видів ресурсів підприємства в тому, що кожний найманий працівник може відмовитись від пропонованих йому умов та вимагати змін умов праці і модифікації неприйнятних, з його точки зору, робіт, перенавчання іншим професіям і спеціальностям або, можливо, нарешті звільнитися з підприємства по власному бажанню [42,с.105].

Трудові ресурси підприємства – це головний ресурс кожного підприємства, від якості і ефективності використання котрого багато в чому залежать результати діяльності підприємства та його конкурентоспроможність.

Працівники реалізують право на труд шляхом укладання трудового договору на підприємстві. Колективний договір укладається з ціллю регулювання виробничих, трудових та соціально-економічних відносин, узгодження інтересів працюючих.

В теперішній час широко використовується оплата праці по контракту, котрий укладається по домовленості сторін на визначений час, по закінченні терміну він може бути припинений, згідно із бажанням обох сторін або продовжений [31, с.150].

 

1.2 Показники та методи виміру рівня ресурсозбереження на підприємстві

 

Корисний результат від діяльності підприємства та одночасно від використання ресурсів називають ефектом. Основними двома показниками господарчої діяльності, які називають ефектом, є:

- обсяг виручки від реалізації продукції (робіт, послуг);

- прибуток (дохід).

Порівняння цих показників із розміром ресурсів, які використовуються, дає показник ефективність використання ресурсів.

Таким чином, ефект - це корисний результат діяльності підприємства.