Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
95

Методичне забезпечення системи ресурсозбереження складається з документів, якими встановлюють правила та інструкції щодо розробки певних документів на окремих стадіях ресурсозберігаючої діяльності; щодо розробки нормативів використання ресурсів підприємства. Інформаційно-технічне забезпечення призначено для ухвалення рішень у про­цесах розробки й реалізації планів з ресурсозбереження за допомогою комп'ютерних технологій.

Організаційне забезпечен­ня представлено сукупністю документів, які встановлюють структуру орга­нізаційно-управлінського апарату, форми і порядок прохо­дження документів, які формуються в процесі розробки пла­нів з ресурсозбереження, порядок взаємодії посадовців, функціональних і лінійних підрозділів підприємства в процесі ресурсозбереження.

Кадрове забезпечення спрямовано на визна­чення кількості та якості управлінських працівників, що залучаються до планування рівня ресурсозбереження та інженерно-технічних працівників, які відповідають за впровадження ресурсозберігаючих технологій та обладнання; їх розподіл за структурою підприємства; посадові обов'язки в частині про­цесів, спрямованих на розробку й реалізацію заходів з ресурсозбереження; мотивацію персоналу за виконання запланованих робіт з ресурсозбереження на підприємстві [64,c.128].

 

Висновок до розділу 2

 

 

В даному розділі проведено аналіз та оцінка стану ресурсозбереження на підприємстві. Дана характеристика економічної діяльності ДП «Поліське ЛМГ», яке створене з метою ведення лісового господарства, охороною, захистом та раціональним використанням та відновленням лісів. Охарактеризовано основні напрямки його діяльності, відображена організаційна структура. Підприємство має чітко визначений сегмент ринку, постійних споживачів продукції, з яким підтримує ділові стосунки протягом тривалого періоду, що суттєво знижує рівень ризику